Naturaliesamlandet i historien av Clive Aslet och Svante Helmbaek Tirén
Naturaliesamlandets historia berör många delar av vårt förflutna. Fascinationen för naturen var minst lika viktig för synen på människan som för vetenskapen. Ett talande exempel är den Timmska naturaliesamlingen på Engelsbergs bruk, skapad av brukspatron Gabriel Casper Timm och hans son Paul August under 1800-talet.
Livet igenom ägnade de en stor del av sin lediga tid åt att samla växter, insekter, mineraler och annat ur naturens skattkammare. En del kom från hemtrakterna i Västmanland, annat var insamlat runtom i Skandinavien. Far och son stod i tät kontakt med samlare och vetenskapsmän och byggde samtidigt upp ett bibliotek där naturvetenskapliga titlar samsades med böcker om andlighet och tro. Ytterst handlade naturaliesamlandet om ett slags förundran över skapelsen.
Med Naturaliesamlandet i historien placeras den Timmska naturaliesamlingen i ett större sammanhang och får sällskap av andra samlare, tänkare och vetenskapsmän under 1700- och 1800-talen. I boken tecknas bilden av hur samlandets idévärld har utvecklats och fortsätter att påverka oss ända in i vår egen tid.
Om boken
Författare:
Clive Aslet och Svante Helmbaek Tirén
Översättare: Thomas Grundberg
Formgivare: Patric Leo
Redaktör: Svante Helmbaek Tirén
ISBN: 9789189069107
Språk: Svenska
Vikt: 1249 gram
Serie: Engelsbergsserien
Utgiven: 2022-04-20
Förlag: Bokförlaget Stolpe
Antal sidor: 166