Samlade tankar om samlande.

Naturaliesamlandet i historien av Clive Aslet och Svante Helmbaek Tirén

Naturaliesamlandets historia berör många delar av vårt förflutna. Fasci­nationen för naturen var minst lika viktig för synen på människan som för vetenskapen. Ett talande exempel är den Timmska naturaliesamlingen på Engelsbergs bruk, skapad av brukspatron Gabriel Casper Timm och hans son Paul August under 1800-­talet.

Livet igenom ägnade de en stor del av sin lediga tid åt att samla växter, insekter, mineraler och annat ur naturens skattkammare. En del kom från hemtrakterna i Västmanland, annat var insamlat runtom i Skandinavien. Far och son stod i tät kontakt med samlare och vetenskapsmän och byggde samtidigt upp ett bibliotek där naturvetenskapliga titlar samsades med böcker om andlighet och tro. Ytterst handlade naturaliesamlandet om ett slags förundran över skapelsen.

Med Naturaliesamlandet i historien placeras den Timmska naturalie­samlingen i ett större sammanhang och får sällskap av andra samlare, tänkare och vetenskapsmän under 1700­- och 1800-­talen. I boken tecknas bilden av hur samlandets idévärld har utvecklats och fortsätter att påverka oss ända in i vår egen tid.

Om boken

Författare:

Clive Aslet och Svante Helmbaek Tirén

Översättare: Thomas Grundberg

Formgivare: Patric Leo

Redaktör: Svante Helmbaek Tirén

ISBN: 9789189069107

Språk: Svenska

Vikt: 1249 gram

Serie: Engelsbergsserien

Utgiven: 2022-04-20

Förlag: Bokförlaget Stolpe

Antal sidor: 166

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait
error: Content is protected !!