Samlade tankar om samlande.

1001 saker att samla på: Pennor

Pennor är ett mångtydigt begrepp som omfattar allt från fjäderpennor (namnet penna kommer från från latinets penna, fjäder från en fågel) till blyertspennor i trä, stiftpennor och vidare till bläck- och tuschpennor av skilda slag. Vanligast att samla är nog reservoarpennor och reklampennor, men i princip alla typer av pennor har hängivna samlare.

Reklampennor finns i mängder och kan ofta hamna i samlingen helt gratis. Vanligen är reklampennan en bläckpenna gjord av plast med en reklamlogga tryckt på skaftet, men kan lika gärna vara en blyertspenna. Den gemensamma nämnaren är reklamtrycket.

Reservoarpennan har en behållare (reservoar) med bläck inuti pennans kropp som med hjälp av kapillärkraft når pennans stift när man skriver. Föregångare till reservoarpennan finns långt tillbaka i tiden men utvecklades som vi känner den under 1800-talets första hälft i Storbritannien. Kända märken: Parker, Waterman, Montblanc, Pelican m.fl.

Blyertspennan med ett ritstift av grafit är mycket vanligt förekommande och finns i flera varianter. Den allom bekanta skolpennan, ett träskaft (oftast cederträ) som innesluter ett ritstift är fortfarande lika vanlig som stiftpennor med lösa stift.

Jag vill veta mer!

Reservoarpennor.se – Mycket bra portal på svenska.

Pennbloggen – Svensk samlare av reservoarpennor skriver om nya fynd och tillbehör.

Pen Collectors of America – Bra digitalt referensbibliotek; främst om reservoarpennor.

Boken Pennan – fetisch och skrivdon av Ingemar Lundkvist (2001) är bland de bättre böckerna på svenska om pennor. Boken går igenom pennans historia, utveckling och användning med särskilt fokus på de senaste 200 åren. Här finns också många guldkorn för samlaren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait
error: Content is protected !!