Samlade tankar om samlande.

Samla på snäckor

shellsMånga av oss tar gärna en extra promenad längs strandkanten bara för att kunna hitta vackra snäckor att ta hem. Jag är en av dessa strandjägare, som också gjort snäckor till ett av mina större samlarområden. De flesta snäckor i min samling är införskaffade på egen hand, under semestrar med snorkel och mask. Det händer också att jag köper snäckor till min samling.

Nu lite tips för blivande snäcksamlare

Att tänka på

  • Man bör bara ta snäckor av döda djur, d.v.s. var försiktig med att plocka annat än det som sköljts upp på stranden. Naturligtvis är det OK att plocka skal som ligger på sjöbotten, så länge man först kollat att inget annat djur lagt beslag på snäckskalet.
  • Rengör snäckan genom att först peta bort rester som är åtkomliga. Därefter är ett duschmunstycke bra att ha: skölj snäckan försiktigt, försök att komma åt den vindliga insidan.
  • Förvara helst inte snäckorna i solljus. Solen skadar snäckans naturliga färger och bleker snäckan snabbare än om den får ligga i ett utrymme med minimalt solljus. Ett bra tips är att lägga dina snäckor i ett skåp med många utdragbara lådor. Lägg gärna varje snäcka för sig i en liten papplåda. Plast är inte att rekommendera eftersom de kan innehålla kemiska föreningar som på sikt skadar snäckan.
  • Det finns tusentals olika arter av mollusker eller blötdjur, de flesta av desa har snäckor. Koncentrera dig därför på en region eller några olika typer av snäckor. Ett tips gott som något är att börja på hemmaplan. Alla snäckor ligger ju dessutom inte i vatten. Din trädgård innehåller säkert ett antal olika snäckarter!
Bra utgångspunkt
>>> Seashell Collector – allt om (vattenlevande) snäckor, och hur du samlar på dem.

 Lycka till under sommarens skattjakt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait
error: Content is protected !!