Samlade tankar om samlande.

Husebys kuriositeter

Ungefär två mil söder om Växjö ligger ett naturskönt område kallat Huseby. Orten är mest känt för Huseby bruk, ett gammalt järnbruk med anor från stormaktstiden. Under 1800-talets flyttade George Stephens till det gods på Huseby, som hans förmögne son Joseph köpt. Köpet skedde på inrådan av familjens gode god vän, den kände folklivsforskaren Gunnar Olof Hyltén-Cavallius, som var uppväxt i närområdet.

Joseph Stephens, byggde också ut verksamheten med satsningar på jordbruk. Joseph byggde också den herrgård, som än idag står i en unik särställning i omgivningen. Mest känt är kanske dess rika historia, med allt från kungligheter till lärda på besökslistorna.

För min del står de omfattande samlingarna i fokus. Samlingarna är omfattande: fågelägg och uppstoppade djur samsas med arkeologiska föremål och äldre handskrifter. Samlingarna var till stor del George Stephens skötebarn, som använde samlingarna i forskningssyften; han var själv språk- och folklivsforskare med en förkärlek för folksagor. I likhet med de tidiga kuriosakabinetten skulle även Stephens samlingar spegla världens vetande. De flesta föremål i denna omfattande samling är etiketterade, undersökta och flitigt använda av sin ägare.

Huseby ärvdes av dottern Florence Stephens, som var en eccentriker av rang. Tyvärr fick inte Fröken Stephens några barn, utan levde istället sitt liv i relativ ensamhet. Hon blev dessutom omyndigförklarad; något som var ett hårt slag mot hennes självkänsla. Omyndigförklaringen hävdes dock tre år innan hon avled. 1979 avled Florence och efterlämnade ett testamente som stipulerade att Huseby skulle ägas av staten i utbyte mot att den förvaltade och skötte gården. Idag är Huseby ett statligt museum, som förutom herrgården också erbjuder en unik kulturhistorisk miljö med järnbruk, mekanisk verkstad och omfattande trädgårdsodlingar.

Jag saknar samlingar som denna idag! Visst är det trevligt att titta på prydligt ordnade rader av romerska oljelampor, men en samling som speglar världen och sätter fantasin i gungning är en vitamininjektion för våra rationella tankar.

Åk genast dit och låt dig förundras!

PS. Fram till den 14 november kan ni se utställningen Kuriositeter och sällsamheter på Husby, som ger en bra inblick i Stephens omfattande samlingar. För mer information, se hemsidan! Läs också denna mycket inspirerande artikelom samlingarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait
error: Content is protected !!