Samlade tankar om samlande.

Lagbrott eller god tro?

lagFör samlarens vidkommande är det bra att ha kännedom om vissa lagar, bl.a. Kulturminneslagen, som reglerar vad som får säljas, köpas och föras ut ur landet. Alla som samlar vet att antika föremål bjuds ut på auktionssajter. Lagstiftningen är många gånger snårig, men som grundregel gäller att föremål som är mer än 100 år gamla inte får sälja utanför landets gränser.I praktiken innebär detta att om ett svenskt kulturföremål, som är äldre än hundra år, säljs utomlands är detta olagligt och medför skadestånd.

På detaljnivå gäller detta i första hand arkeologiska föremål, eftersom de är en del av svenskt kulturarv och skyddas av fornlagen. Den som vill ha mer exakt information rekommenderas att bilda sig på föreskrifterna kring utförsel och export kring kulturföremål. Du hittar reglerna här!

En viktig påminnelse: I Sverige är det också olagligt att söka efter fornfynd med metalldetektor. I vissa andra länder (t ex Storbritannien) är det dock lagligt att söka med detektor. Det är fortfarande fullt lagligt att köpa och inneha en metalldetektor i Sverige, det är bara själv användandet som kriminaliserats.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait
error: Content is protected !!