Samlade tankar om samlande.

Kuriosasamlarnas förening

En förening i Prag, Tjeckien, som grundades 1965 har idag över 1000 medlemmar. Gemensamt för medlemmarna är att de alla är samlare. Valet av namn på föreningen tyder kanske på udda samlingar, men namnet har sin grund i den politiska situationen i dåvarande Tjeckoslovakien. Landet låg då bakom ”järnridån”, få kunde resa för att skaffa utländska föremål till sina samlingar. Än färre hade de ekonomiska resurserna till att samla populära samlarföremål i Västeuropa.

I stället började man samla på tändsticksaskar och pennor; vardagsnära saker som de flesta kunde hitta inom landet. Under 60-talet var pennsamlande inte särskilt utbrett någonstans, därav namnet på föreningen: samlare av kuriösa saker. Allt från reklampennor och servetter till modellbilar och frimärken samlas av dessa glada Prag-samlare!

Läs mer om föreningen och hör föreningens ordförande berätta om sitt samlande och hur föreningslivet började här!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait
error: Content is protected !!