Samlade tankar om samlande.

Ashmolean – världens äldsta museum?

ashmolean.jpg

Ashmolean museum i Oxford, England är troligen världens äldsta offentliga museum. Det är definitivt världens första universitetsmusem, grundat redan den 6 juni 1683. Museet byggdes dock under en längre period; datumet för invigningen av museet blir därför egentligen flytande.

Ashmoleans samlingar går långt tillbaka i tiden. Ursprungligen bygger de på John Tradescants (far och son) naturhistoriska samlingar. Tradescant, som var en trädgårdsmästare, blev med tiden en av världens stora samlare. The Ark (”arken”) var ett försök att samla in alla arter som förekom i naturen!

Elias Ashmole (1617-1692), antikvarie och politiker, träffade John Tradecant och ljuv musik uppstod. Tja, åtminstone fattade de båda herrarna tycke för varandra och blev goda vänner, ivrigt samtalandes om gemensam passion: samlandet. Ashmole hade ett enormt kuriosakabinet, som tillsammans med Tradescants samlingar kom att utgöra grundvalen för Ashmolean musuem.

Idag består museets samlingar främst av konst och kulturhistoriska föremål. De naturhistoriska föremålen har spritts, dels till privata samlare, dels till andra museer inom universitetet.

Kika själv på museet genom denna virtuella rundtur!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait
error: Content is protected !!