Samlade tankar om samlande.

René Malaise – entomolog och insektssamlare

malaisetrap.jpg

René Edmond Malaise (1892-1978) är en av Sveriges mer okända samlare. Däremot gjorde han sig ett namn som entomolog, ett område han också hamnat i historieböckernas fotnoter för. Jag skriver fotnoter därför att Malaise inte är känd för mycket annat än den fångstapparat som också bär hans namn, den s k malaisefällan. Denna fälla är till konstruktionen som ett tält där insekter flyger in för att fångas i en behållare. Fällan fungerar så väl att den slagit igenom som standardutrustning hos alla professionella entomolger.

Malaise levde ett liv uppfyllt av lärdom och äventyr. Han gjorde många forskningsresor, eller snarare insamlingsresor. Under 1930-talet gjorde han omfattande resor genom norra Burma. Det var under dessa forskningsresor han uppfann den berömda fällan. Under expeditionen samlade Malaise in över 100.000(!) insekter. 

Slutet av sin levnad började han mer och mer intressera sig för konsten. Han blev så passionerad att han med stor iver började samla konstverk, bland samlingarna återfanns bl a verk av storheter som Rembrandt. 

Mycket litet finns skrivet om denne Malaise. Att han var en stor samlare står dock utom alla tvivel.Om ni vill läsa mer om denne egendomlige man rekommenderar jag er att läsa Fredrik Sjöbergs bok Flugfällan, där Malaise ges en ganska ingående presentation. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait
error: Content is protected !!