Samlade tankar om samlande.

Ännu en svensk storsamlare!

De av er som såg Antikrundan från Östersund kunde inte undgå att se inslaget om samlaren Mus-Olle. Mus-Olle (1874-1955) eller Per-Olof Nilsson, som han egentligen hette, levde hela sitt liv i det lilla samhället Ytterån i Jämtland. Mus-Olle fick troligen sitt smeknamn eftersom hans samlande med tiden ledde till att han öppnade ett museum. En annan förklaring till smeknamnet är att han var känd som en duktig konservator av möss.

Mus-Olle föddes under fattiga förhållanden i ett torparhem. Han hade egentligen aldrig ett fast jobb under sitt liv, men försörjde sig på tillfälliga dagsverken. Lönen bytte han ofta mot föremål av skilda slag. Pengarna gick alltså till samlingarna, själv levde han enkelt. Han lämnade aldrig Jämtland, och tog sig fram med cykel runt Ytterån med omnejd. Ytterån var vid denna tid en kurort, som besöktes av folk från hela världen. Eftersom resenärerna var otaliga fick Mus-Olle chans att samla förpackningar och annat från världens alla hörn.

Så vad samlade han  på? Förpackningar nämnde jag; i museet finns över 23.000 förpackningar att beskåda! Men han samlade också på uppstoppade djur, insekter, växter, mineraler, ja allt från naturens rike. Vidare samlade han på tändsticksaskar (ett populär samlarområde på den tiden), mynt, frimärken, allmogeföremål m.m. m.m. Mus-Olle var en universalsamlare av stora mått!

Mus-Olle testamenterade de drygt 150.000 föremålen(!) till Ytteråns hembygdsförening, som än idag bedriver museiverksamhet där. Ett besök i Mus-Olles museum rekommenderas varmt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...
error: Content is protected !!