Samlade tankar om samlande.

Samlare i litteratur och film?

Mitt senaste personliga projekt är att försöka hitta beskrivningar av samlare i litteratur, film och (i sällsynta fall också) musik. Kort sagt: samlaren skildrad i vår populärkultur. Min målsättning är dels att hitta berättelser där huvud- eller bipersoner är samlare, d.v.s. det uttrycks tydligt att de är samlare. Dels letar jag också efter indirekta referenser, som beskrivningar av människors samlingar eller liknande, utan att det uttryckligen står att personen i fråga är en samlare.

Varför detta plötsliga intresse? Plötsligt är det nu inte, däremot kan jag hålla med om att det är aningen ”nördigt”. Peronligen tycker jag det är roligt att se hur en grupp (i det här fallet samlare) skildras i litteratur och film. Dessutom har det aldrig gjorts. Någonsin. Varför då inte ta chansen att tröska igenom böcker och filmer i jakt på samlaren? Jodå, jag har ett liv, men det blir bara så mycket roligare så här!

Jag diskriminerar inte heller. Allt från barnböcker till vuxen skönlitteratur finns med, liksom spännvidden tecknade filmer till vuxen spelfilm. Språket har givetvis satt gränser. Jag utgår från böcker, filmer (och i få fall även musik) på svenska, danska, norska och engelska; de enda språk jag behärskar väl nog för att kunna analysera alla små nyanser.

Sammanfattning av projektet så här långt: Det är intressant att se spännvidden från Fowles skildring av samlandets sjukliga sida i boken Samlaren till den lugnare forskaren/samlaren professor Collrich i serien Kung Ottokars spira (Tintins äventyr).

PS. Mer om denna sammanställning kommer när listan gjorts fylligare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait
error: Content is protected !!