Samlade tankar om samlande.

Squirl!

squirlsquirl

squirl

 Så var det dags att ge änu en kortrecension av en webbplats, som är tänkt att hjälpa oss samlare. I det här fallet handlar om en amerikansk (vad annars?) vid namn Squirl. Squirl är tänkt att fungera som en online-katalog för din samling. Du lägger upp dina samlingar med bilder, texter m.m. Allt enligt fördefinierade mallar. Det som är bra med den här sidan är att alla som är medlemmar eller besöker sidan är samlare. Du umgås med andra ord med likasinnade. Allt från colaburkar till vinylskivor finns representerat. Hela tjänsten är gratis upp till tre samlingar, som får innehålla 200 föremål vardera.

Poängen med att lägga upp sin samling på nätet är givetvis den sociala aspekten. Andra kan kommentera och jämföra sig med just din samling. Du kan också lära känna likasinnade, vilket aldrig är fel, eftersom Sverige trots allt är för litet för vissa ”smalare” samlarområden.

Du kan styra upplägget på dina samlarsida efter eget huvud, även om de färdiga mallar som finns att tillgå är att föredra eftersom fält och annat är anpassat till den samlarkategori du valt. Du väljer också om du vill se din samling i bildform  eller som textlista. Andra medlemmar har möjlighet att kommentera. Sidan innehåller givetvis RSS-funktioner. Du har också möjlighet att begränsa åtkomsten på din samling. Alla vill inte visa up sina samlingar för världen. Då har du möjlighet att begränsa åtkomsten, vilket är bra.

Så till nackdelarna. Den första invändningen är att det kostar utöver baspaketet. Andra invändningen är att då jag testade sidan hade jag stora problem med bildhanteringen. Bilderna beskärs konstigt, och utan att du själv har någon möjlighet att styra över slutresultatet. Jag hade också problem med att lägga upp en användarbild. Trots åtskilliga påpekanden har inget hänt.

Summa sumarum: en bra, enkel och intressant betaversion av en sida jag tror har framtiden för sig. Rent användarmässigt ligger nog konkurrenten My Collectibles bättre till, eftersom bildhanteringen fungerar friktionsfritt där; bilden är viktig i såna här sammanhang. Med detta sagt är Squirls stora fördel trots allt att den vänder sig enbart till samlare; My Collectibles drivs gemensamt av eBay och Kaboodle (ett socialt nätverk för shopping). När barnsjukdomarna försvunnit är detta ett mycket bra alternativ för samlaren som vill visa upp sin samling för världen, och kanske också träffa andra trevliga samlare världen över.

Se Squirls informationsfilm på Youtube!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait
error: Content is protected !!