Samlade tankar om samlande.

13 000 fåglar

I en artikel i Aftonbladet kan man läsa om en man i Gävletrakten, som lider av en sjuklig samlarlust. Han har jagat och fångat in mer än 13.000 fåglar. Förutom djuren har han också tagit fågelägg. Flera av de arter polisen hittat efter husrannsakan är fridlysta. Att samla fågelägg är också förbjudet i lag.

Vad som gör den här historien lite intressant är att mannen (trots det sjukliga draget) verkligen tagit sitt samlande på allvar. Mannen hade en diger databas med information kring de insamlade arterna. Allt prydligt bokfört, till polisens stora glädje.

Förutom mängder av döda fåglar hade mannen också en mängd levande exemplar i burar här och där, både inom- och utomhus. Andra djurarter hade han i den inglasade altanen, bl.a. mink och iller som sprang runt i jakt på frihet.

Att det finns de som samlar på fåglar är känt sedan länge. Dennis Kraft, ordförande i Sveriges ornitologiska förening, sammanfattar dock det aktuella fallet bra:

”Omfattningen av den här killens samlarmani är lite skrämmande. Tack och lov är sådant här ganska ovanligt. Det är sällsynt att vi stöter på den här typen av samlande, antingen det gäller levande fåglar eller äggsamlare som kanske är något vanligare […]”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait
error: Content is protected !!