Samlade tankar om samlande.

Kuriosakabinett, Wunderkammer…

curiousKärt barn har många namn. Kuriosakabinetten tillhör mina absoluta favoriter inom samlandets värld. Jag har tidigare skrivit om Sveriges eget bidrag (nåja, skåpet ”hamnade” i Sverige, men skapades i Tyrolens Augsburg) till kuriosakabinetten värld, Augsburgska konstskåpet i Uppsala. Under 15-1600-talen fanns det gott om dylika skåp (och rum) för att visa upp sina samlingar. Skåpen skulle utgöra en slags mikrouniversum, där det udda, det kuriösa skulle visa på vidden av skapelsen.

Kabinettskåpen var ofta utsökt gjorda, med ornamentik och utförande utfört av de främsta hantverkarna och konstnärerna. Liknande skåp tillverkas än idag. De utgör moderna samlingsskåp med udda (ofta naturhistoriska föremål). För att få en inblick i denna fascinerande värld rekommenderar jag bloggen The Wonder Cabinet, som med fint bildmaterial visar samtida kuriosakabinett med tillhörande samlingar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...
error: Content is protected !!