Samlade tankar om samlande.

Till boksamlarens lov

Bibliotek1Jag – och många med mig – är bibliofiler sedan födsel och ohejdad vana. Böcker är något som aldrig upphör att fascinera mig. Böcker har funnits i Gutenbergs tryckta form i drygt 600 år. Många har sagt att boken sedan länge spelat ut sin roll, men än så länge verkar boken stå sig väl i motståndet.

Tjusningen med boken är inte bara att den är kompatibel med alla tidigare versioner, den är också förhållandevis slittålig. Boken förmedlar tankar och upplevelser som få andra medier gör. Internet som medium är fantastiskt, men är inte alls lika tillförlitligt som källa. Webbsidor kommer och går; att hitta en sida man besökt för 10 år sedan är hart när en omöjlig uppgift, även om tekniken med tiden säkert hinner i kapp. Du kan dock hitta  i princip vilken bok som helst på något bibliotek i världen. Den finns där i fysisk form redo att utsättas för källkritisk granskning.

Böcker upprör, fascinerar och skrämmer. Böcker luktar och känns. Böcker förmedlar minnen, upplevelser och information. Den kände engelske 1700-tals författaren Jonathan Swift uttryckte det nog bäst när han skrev att ”Boken är hjärnans barn”…

Att samla på böcker är ett område som är nära nog gigantiskt. Många väljer att bara samla på en speciell författare eller ett smalt fackområde. Åter andra samlar enbart på en serie eller på böcker skrivna av nobelpristagare. Andra områden är förstaupplagor, bilderböcker, marina kartböcker, biblar på främmande språk m.m. m.m. Valet är alltid personligt och skall så vara. Samlande blir spännande först när man har ett personligt förhållande till sin samling. 

För alla samlare rekommenderar jag varmt följande referenser:

Böcker

Webbplatser

  • D. J. McAdam   Bra sida med nyttiga länkar för boksamlaren. Här hitttar du också ”bibliofilens bön”!
  • Trussel   En gigantisk portal för boksamlaren. Här hittar du praktiskt taget allt om boksamlande på nätet.

Lycka till med era bokliga äventyr!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...
error: Content is protected !!