Samlade tankar om samlande.

Fjärilar och andra insekter

FjarilarAtt samla på fjärilar är idag en kontroversiell hobby. För 100-200 år sedan var fjärilssamlande ett stort fritidsintresse, tillika biologins paradnummer. Forskare åkte bokstavligen land och rike runt i jakten på nya arter att fylla lådorna med. Med vetenskapen som förebild tog snart amatörer (ofta långt mer kunniga och driftiga än sina ”professionella” kontrahenter) efter denna syssla. Med håven i högsta hugg samlade man arter från världens alla hörn. En stor del av dessa samlingar hittade sedan permanenta hem i våra naturhistoriska museer, till gagn för den biologiska vetenskapen.

Idag är det bara en bråkdel entusiaster kvar som med  glatt humör och håv i hand letar efter fjärilar och andra insekter. Och tur är kanske det, för samlande i all ära, kan leda till att oförsiktiga samlare utrotar hela arter. MEN samlar man med måtta så bör ekologin inte ta skada. Givetvis skall man ALDRIG fånga insekter som är rödlistade eller på annat sätt hotade. Sen är det bra om man ger exempelvis fjärilar en fristad i ens egen trädgård. Plantera växter fjärilar uppskattar, så att deras begränsade miljö kan bli större.

För de som är för lata att ge sig ut och leta själva finns ett alternativ: att köpa färdiga, uppstoppade insekter via nätet. Oftast – dock inte alltid – har detta också en etisk fördel; insekterna är uppfödda och har därför inte fångats ute i det fria.

Bra platser att börja leta:

Insectnet.com – En bra portal med massor av länkar till olika företag som säljer insekter till privatpersoner.

Insects Mondiaux – En firma som tillhandahåller insekter av hög kvalitet. De har egna odlingar, men samlar också själva.

 
Vill du börja samla själv och inte tycker att du  har tillräckliga kunskapen kan jag varmt rekommendera de pedagogiska filmer som finns på bl.a. Youtube eller Monkeysee.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...
error: Content is protected !!