Samlade tankar om samlande.

Antikvitetstidningar – något för samlare?

antikvitet1Antikmarknaden växer så det knakar. Antikviteter av skilda slag, allt från gustavianska möbler till porslin går under klubban. Antikviteter är givtevis ett stort samlarområde. Lyser detta igenom också i de tidskrifter som berör antikmarknaden?

Jo, visst borde det finnas kunskap att hämta. Men hur ”samlarvänliga” är de båda större tidskrifterna, Antikvärlden och Antik & Auktion? Efter att ha läst de senaste numrena av tidskrifterna kan jag konstatera att Antikvärlden tydligt riktar in sig på samlare. Intervjuer med kändisar som samlar förekommer i nästan alla nummer, så också i det jag håller i min hand (nr 4-2009). Innehållet är dock ganska traditionellt: antikviteter som möbler, tenn och glas samsas om merparten av utrymmet. Dock finns ofta något för folk med tunnare plånböcker med i tidskriften.

Antik & Auktion andas större tyngd än sin kontrahent. Den ger också ett betydligt traditionella intryck, seriösare om man så vill. Artiklarna riktar sig till mer till etablerade antikvitetskunder; sådana som har ganska god kunskap och har köpt ett antal föremål. Antikviteter med lågpris-stämpel finns inte i samma utsträckning som i Antikvärlden.

Sammanfattningsvis:

Antikvärlden är en populärt hållen tidskrift där traditionella antikviteter blandas med mer moderna. Tidskriften riktar sig i viss mån direkt till samlare, något man inte minst märker på tidskriftens hemsida, där de har en avdelning benämnd Samlargallerian.

Antik & Auktion ger ett seriöst intryck. Tyngdpunkten i tidskriften ligger på traditionella antikviteter (möbler, konst, glas, tenn m.m.). Moderna antikviteter ges ett mindre utrymme. Också hemsidan känns ”stramare” på något sätt.

Har man då nytta av tidskifter av det här slaget? Tja, som alltid beror det på vad du samlar på. Är du intresserad av exempelvis  filmmemorabilia är detta inte informationskanalerna för dig. Det finns betydligt bättre, specialiserade tidskrifter för samlare, även om de oftast är engelskspråkiga. Är du däremot allmänt intresserad av äldre föremål finns det mycket kunskap att hämta. Mitt råd: Döm själva utifrån tidningarnas innehåll och ert samlarområde!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait
error: Content is protected !!