Samlade tankar om samlande.

Samlandets litteratur, del 4

Så var det dag för nästa del i min lilla (personligt selektiva!) biografi över samlandets litteratur. Den här gången är det övergripande ämnet museer, samlande och utställningsteknik. Trevliga lässtunder!

Del 4             Museer, samlande och utställningsteknik

Collecting and Display (1998); Alistair McAlpine & Cathy Giangrande.

En mycket trevlig och användbar bok som ger tips på hur man kan ställa ut sina samlingar. Utställningsteknik är viktigt om man har för avsikt att ställa ut sin samling till allmän beskådan. Att ställa ut kan vara något så enkelt som att arrangera sin samling hemma till att ordna stora temautställningar på ett museum. I den här boken får du tips på flera stora samlarområden – och vad som krävs för att det bäst kommer till sin rätt i glasvitrinen. Boken riktar sig till den ”vanlige” samlaren, inte museipersonal.

Passionen att samla (2001); Caroline Clifton-Mogg.

En underbart illustrerad bok där du kan få inspiration till att inreda hela – eller delar av – ditt hus med hjälp av dina samlingar. Bokens fotografier är utsökta! Samlingarna är tematiskt indelade, med allt från antikviteter till naturalier samt mer populära samlarområden. Att jämföra sig med samlarna i boken kan dock bli ett hårt slag för självkänslan, eftersom de som finns representerade alla tillhör skaran som har samlingar av yppersta klass. Men som inspiration är denna bok ett måste för den seriöse samlaren!

 

The Essential Guide to Collectibles (2003); Alistair McAlpine & Cathy Giangrande.

En perfekt bok för samlaren att ha med sig på semester! Boken är en uppslagsverk över världens museer. Det som gör denna bok till en guldgruva för samlaren är att den är tematiskt indelad efter samlarområden. Är man t.ex. intresserad av tennsoldater hittar man lätt museer där just världens främsta samlingar av tennsoldater finns. Boken är dessutom vackert illustrerad från första till sista sidan.

 

Elightenment – Discovering the World in the Eighteenth Century (2003); Kim Sloan (red.)

Detta är en bok om världens största museum, British Museum. Boken beskriver museets inledande skede under upplysningstidens jakt efter kunskap – och föremål. En stor del av boken handlar just om samlarna och deras syn på föremål från natur och kultur. Boken är genomillustrerad på ett vackert och tilltalande sätt. Boken bör tilltala dem som har ett intresse för samlarnas kopplingar till museer.

 

The Natural History Museum – Nature’s Treasurehouse (2001); John Thackray & Bob Press.

Naturhistoriska museet I London, Storbritannien, är ett av världens största naturhistoriska museer. Inom dess väggar finns hela den naturliga världen. Att beskriva museets över 70 miljoner föremål vore ett övermänskligt arbete, det är inte heller denna boks syfte. Snarare är det en historisk vägledning till hur ett naturhistoriskt museum utvecklats genom århundradena. Mycket unikt bildmaterial kombinerat med en populärt skriven text gör boken till ett trevligt komplement i samlarens bokhylla.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait
error: Content is protected !!