Samlade tankar om samlande.

British Museum fyller 250 år!

bmImperiets skattkista, världens minne, kulturens bevarare… Ja, kärt barn har många namn. Alla nämnda epitet skulle kunna sammanfatta vad British Museum står för. I år fyller museet 250 år, något som kommer att uppmärksammas världen över. British Museum är ett av världens äldsta – och största – publika museum. Idag är museet känt världen över som ett kulturhistoriskt  museum, men från början var museet universellt i sin mfattning, inkluderande både natur och kultur. Likt nästan alla museer är det också ett resultat av samlares passioner…

British Museums samlingar har hela sin existens att tacka en idog samlare för. Sir Hans Sloane (1660-1753) var mannen som under hela sitt liv var en passionerad samlare av stora mått. Sloane var något av en universalsamlare. Hans samlingar bestod av drygt 40.000 böcker samt över 30.000 andra föremål, inklusive, växter, zoologiska preparat, insekter, mineraler, mynt, konst och kuriosa.

Sloane testamenterade hela sin samling till brittiska staten i utbyte mot att hans samlingar skulle komma folket till del. Samma år grundas så British Museum, men kunde först 1759 öppnas för allmänheten. Museet har allt sedan dess växt för varje år.

Från början var British Library (Storbritanniens nationalbibliotek) en del av museet, men flyttade under slutet av 1990-talet till egna lokaler. De 150 miljoner(!) böckerna gör att museets kulturhistoriska föremål ges ett större utrymme. Också de naturhistoriska samlingarna får egna lokaler – och eget museum – British Museum of Natural History. Denna separering av natur och kultur skedde redan 1887, och färdriktningen mot ett kulturhistoriskt fokus var därmed inledd.

Museet är väl värt ett besök! Glöm då inte att kika lite extra på Enlightenment Gallery (ung. ”Upplysningstidens galleri”), som skildrar museets – och samlarnas! – historia.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait
error: Content is protected !!