Samlade tankar om samlande.

Att undervisa med föremål

forskolaJag har dagligen förmånen att arbeta med barn- och ungdomar i skolan. Då och då använder jag mina egna samlingar i pedagogiskt syfte. Att använda föremål i undervisningen är inget nytt, men i Sverige finns väldigt lite material för pedagoger att hämta inspiration och praktiska exempel från. Det som finns förutsätter besök på ett museum. Min erfarenhet är dock att man kan börja i det vardagliga. Ta med ett föremål med anknytning till ämnet och eleverna blir oftast mer engagerade.

I den engelskspråkiga världen finns dock en hel del att hämta. Klassrumsexempel, teorin bakom och rena metodtips finns samlade i bra handledningar. Jag vill gärna slå ett slag för denna pedagogiska metod. Fler än museipedagoger, enstaka lärare och skolbibliotekarier (undertecknad!) borde ta chansen att använda samlarföremål som ett pedagogiskt instrument. För klart står att ett föremål kan väcka ett intresse hos såväl ung som gammal… 

Föremål fungerar särskilt bra om man har ett tema. Då kan föremålen användas som ingång till ämnet. Skilda föremål kan också fungera som tidsresor: Vad användes föremålet till?, Vilka grupper i samhället ägde föremålet? o.s.v. Inom matten kan elever använda föremål för att bräkna volym etc.

Bra tips för att gå vidare hittar ni här:

Smithsonian in Your Classroom – Teaching With Objects 

Mycket bra material, som du också kan använda utan att besöka ett museum.

Teaching with Objects and Photographs

Bra lektionsmaterial!

Nationalmuseum

Svensk resurssida med fokus på konst. Förutsätter besök på museet.

Naturhistoriska Riksmuseet

Naturvetenskap i bred mening. Materialet förutsätter nästan ett besök på museet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait
error: Content is protected !!