Samlade tankar om samlande.

Ordlista för boksamlare

Svenska antikvariatföreningen har en ordlista för oss boksamlare. Listan hittar du här!

Vet du t.ex. vad en bibilotaf eller ett associationsexemplar är för något? Om inte – bättra på kunskaperna!

En stilla fundering infinner sig också. Det borde finnas massor av boksamlare i vårt avlånga land (jag är själv en hängiven bokmal, tillika boksamlare). Aldrig förr har så många böcker getts ut, aldrig för har tillgängligheten varit större och sökmöjligheterna mer omfångsrika. I princip kan man hitta vilken bok som helst – nåja, det finns faktiskt begränsningar – var som helst i hela världen. Ändå lever boksamlarna en relativt tyst tillvaro; vi gör inte mycket väsen av oss. Kanske är det gott så. Varför föra oväsen när man har goda böcker till sällskap…?

För trots allt mediebrus i vår digitala tidsålder håller boken ställningen bra. Jag tror att en del av bokens stora tjusning och förjänst ligger i en kärleksfull känsla för boken som objekt. Att hålla en bok, att sakta stryka handen över dess sidor, att lukta, titta och beröras, det kan aldrig en webbsida eller ”läsplatta” ersätta. Än, ska kanske tilläggas, för vem vet vad framtiden har i sitt sköte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait
error: Content is protected !!