Samlade tankar om samlande.

Souvenirer

bigbenHur många av oss har inte köpt en souvenir på en resa, inrikes eller på fjärran ort? Enträget förser vi oss med dessa reseminnen i form av tallrikar, flaggor, tröjor och snäckfigurer. Att dessa souvenirer också blivit samlarföremål kanske inte kommer som en överraskning.

Faktum är att dessa souvenirer har en ganska lång historia. Redan de första kristna pilgrimerna köpte med sig små souvenirer i form av kors, keramiska föremål etc. för att ha som minne av pilgrimsresan. Turismen i modern tid har fört med sig en flod av souvenirer. Allt från medaljer, minnesmynt, vykort och tallrikar till sängkläder och serveringsfat säljs till köpvilliga turister. Souvenirer är alltså i hög grad en del av vår kulturhistoria; en historia som dessutom har sina rötter långt tillbaka i vår historia.

Detta är ett både kul, intressant och roligt samlarområde. Nyare souvenirer är dessutom förhållandevis billiga. Du behöver inte ens göra resa själv. Leta i närmaste begagnat-butik och du kommer med all säkerhet att hitta souvenirer från jordens alla hörn till en bråkdel av priset för en tur-och-retur-biljett…

Lasse Åberg är aktuell med en utställning om souvenirer. Har du vägarna förbi Åbergs museum i Bålsta rekommenderar jag ett besök. Om inte annat bör du läsa Åbergs bok om souvenirer. Där får du en (humoristisk) kulturhistorisk exposé utifrån souvenirrnas brokiga värld. Åbergs bok beskriver det smaklösa, vilket ofta säger mer om souvenirmakarnas dåliga omdöme än om orten de vill sälja reseminnen från.  

För den som vil ha en utförlig, internationellt orienterad, kulturhistoria om souvenirernas historia rekommenderar jag den engelska boken Souvenirs – From Roman times to the present day (1999).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...
error: Content is protected !!