Samlade tankar om samlande.

Nytt verktyg för att hålla koll på samlingen

collectionbuddyJag har tidigare i denna blogg recenserat ett antal verktyg samlare kan använda för att katalogisera och hålla koll på sina samlingar. Oftast rör det sig om s.k. social katalogisering, d.v.s. att man lägger ut sina föremål på en webbplats med information, foton m.m. Andra användare kan då se din samling, kommentera den o.s.v. Det sociala är uppenbart – och är också en av fördelarna med att katalogisera sin samling på Internet.

Nackdelarna finns också. Collection Buddy är en sådan. Sidan lovar mycket. Den vill skapa världens största katalog av samlarföremål. Tyvärr är sidan alltför klen och ostrukturerad för att i nuläget nå upp till exempelvis konkurrenten iTaggits nivå.

Så här funkar Collection Buddy:

1. Man väljer ett av de föremål eller föremålsgrupper som finns på sidan som man har i sin egen samling.

2. Man lägger till föremålet (t.ex. ett frimärke), lägger upp egna bilder, skriver en stump.

3. Klart!

Fördelar: Det är gratis! Enkelt att använda. Den kanske största fördelen är också den sociala aspekten, att du får möjlighet att lära känna andra samlare eller kanske få inspiration att börja samla på något nytt.

Problem: För lite information om varje föremål och inga individuella formulär för olika föremålsgrupper. Dessutom visades en del sidor inte som de skulle, men detta kan ursäktas med att Collection Buddy fortfarande är i ett ”uppstartsskede”; fortfarande beta-testning. Hastigheten för att ladda sidorna är också på tok för låg. Med ett ADSL-bredband med en hastighet på 24MB, som jag hade vid testtillfället, ska det inte ta upp till en minut för att ladda en enkel sida där majoriteten av innehållet är texter. Ny servrar behövs, och kanske ny programkod också.

Summa summarum: Ett hyfsat katalogiseringsverktyg för samlaren som inte kräver så mycket mer än att dela med sig av sina samlingar med en bild och knapphändig information. Vill man ha mer detaljer finns bättre alternativ.

Jag väntar fortfarande på en riktigt bra social katalogiseringstjänt för oss samlare; ett verktyg som ger oss detaljnivå och individuell frihet, ungefär som en vanlig databas, men utan krånglet… Lägg därtill socialt nätverk och snabb datahantering, så är min lycka gjord. Men detta har jag inte sett ännu, åtminstone inte för samlare av annat än böcker. För på bokfronten är Library Thing allt detta och lite till! Jag väntar…en dag kommer säkert ”Collectible Thing”…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...
error: Content is protected !!