Samlade tankar om samlande.

Billiga samlarområden

Det finns samlarområden som bokstavligt talat kostar skjortan. Att samla på exempelvis antikviteter av hög klass kan skapa stora hål i plånboken. Men det finns också områden som är på nedåtgående, där priserna stadigt sjunker.

Ett par sådana samlarområden är telefonkort och frimärken. Jag vet att jag vadar i djupt vatten, för många tänker att ”inte har väl frimärken sjunkit i pris?” Nej, för den som söker kvalitet, allt från udda varianter, feltryck eller tidigare frimärksutgåvor, är priserna fortsatt höga och tenderar att stiga. Men vill man anlägga en grundsamling inom filatelin är detta inte alls kostsamt. Du får tusentals frimärken för någon hundralapp. En billig investering till ett mycket intressant samlarområde.

Telefonkort har få samlare i Sverige, även om de finns. På vilken auktionssida som helst kan du komma över telefonkort för 1 Kr/st. I likhet med filatelin gäller dock samma grundregel: kvalitet kostar. Ju mer kunskap du får om olika kort och dess upplagor, ju större är chansen att du få öppna upp plånboken rejält i jakten på det originella..

Varför är samlingar som telefonkort på nedåtgående rent prismässigt? Tja, för det första är det betydligt färre som samlar på det. Idag säljs mycket få telefonkort, då dessa ersatts med mobiletelefoner. Yngre generationer väljer istället andra samlarområden, alltså blir det inte heller någon tillväxt inom hobbyn. Likheter finns alltså med filatelin, som sedan längre brottats med dålig återväxt.

För den som läser marknaden och har ett intresse kan dock just idag vara ett gyllene tillfälle att investera i en historiskt intressant samling. En samling som med tiden säkert stiger i värde, både som historisk artefakt och som samlarobjekt. För tio-femton år sedan var gamla datorer med tillbehör något man som regel slängde på tippen. Idag är det ett av de hetaste samlarområdena. Gamla spel, datorer från tiden då det begav sig (70-80-talen) kostar ansenliga summor.

Vem vet hur vinden blåser om tio år? Ingen kan egentligen sia om vilka områden som samlas på i framtiden. Det enda jag vågar säga med säkerhet är att man ska samla på något som intresserar en själv. Att samla som ekonomisk investering är alltid oklokt, åtminstone om man har som syfte att få en tillfredsställande fritidssysselsättning…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...
error: Content is protected !!