Samlade tankar om samlande.

LibraryThing – en guldgruva också för samlaren

Webbplatsen LibraryThing har funnits ett antal år. Den har växt så det knakar och är idag den i särklass största sidan för bokälskare. Förenklat går idén ut på att alla som blir medlemmar katalogiserar sina böcker på den gemensamma plattformen. Man lägger till böcker genom att ange ISBN (bokens unika personnummer). Webbplatsen söker sedan upp information om just din bok via en mängd bibliotekskataloger (flera svenska bibliotek finns med!) och bokhandlare. All informationshämtning är automatiserad, men du kan också välja att lägga till och stryka vad du än önskar ha med. Man kan använda olika sökord (s.k. taggar), sökord som i sin tur länkas till övriga böcker. Resultatet blir en gigantisk databas över böcker.

Idén är lika lysande som brilljant. Informationen på webbplatsen är i det närmaste oändlig, och bygger som sagt på medlemmernas medverkan. Mer webb 2.0 än så kan man knappast komma idag. Och tänk att en 500 årig artefakt som boken fortfarande är mer vid liv än någonsin! Till glädje för oss alla, inte minst boksamlarna. Librarything finns på svenska, men själv föredrar jag den engelska språkvarianten eftersom den har fler verktyg tillgängliga.

Själv har jag sedan länge samlat litteratur, mest fack, men också skönlitteratur. LibraryThing har förenklat det för mig. Jag har genom LibraryThing en snygg och informationsrik katalog, tillgänglig varhelst en dator med nätuppkoppling finns. Jag får möjlighet att träffa likasinnade över hela världen – och sist men inte minst – för bibliofilen är det ett gyllene verktyg för kunskapssökande!

Om ni inte redan är medlemmar bli det bums! Det kostar inget upp till 200 böcker, därefter betalar du en summa du anser att sidan är värd; från 19 USD och uppåt. Ett betalt medlemskap gäller livstid.

Jag nästan skäms över att inte nämnt denna guldgruva tidigare i bloggen…

PS. Lycka till med era bibliotekskataloger!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...
error: Content is protected !!