Samlade tankar om samlande.

Darwin om samlande

I min jakt på samlare i historien stöter jag då och då på ”kändisar” som skrivit rader om samlandets passion. En celebritet på denna lista är Charles Darwin (1809-1882) som i sin självbiografi skriver om sin samlande barndom:

När jag började skolan var mitt intresse för naturhistoria, och särskilt för samlande, väl utvecklat. Jag försökte ta reda på vad olika växter hette och samlade på föremål av alla de slag: snäckor, sigill, brev, mynt och mineral. Samlarvurmen, som gör att man blir endera en systematisk naturforskare, en konstkännare eller en girigbuk, var mycket stark hos mig och tydligen medfödd, för varken min bror eller mina systrar hade någonsin det intresset.

(ur Självbiografi av Charles Darwin, 2001, s. 6. Översättning: Lars Axelsson och Margareta Marin.) 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...
error: Content is protected !!