Samlade tankar om samlande.

Goethe – en universalsamlare

Min jakt på berömda samlare fortsätter. Nu senast stötte jag på den berömde diktaren Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832). Att Goethe är känd för sin litterära produktion är inte obekant. Verk som Den unge Werthers lidanden är en titel många känner till; den ingår rent av i den ”litterära kanon” man läser i skolan. Men att Goethe också var en samlare av rang är för många mindre bekant.

Goethe var något av en universalsamlare. Han samlade på konst (särskilt grafiktryck) men också naturalier och vetenskapliga instrument. Samlingarna var inom både konst och natur omfattande. Den största samling Gothe lyckades hopbringa var – inte helt oväntat – hans bibliotek, som vid hans död bestod av över 8000 band.

Tyvärr har jag själv inte haft förmånen att besöka Goethemuseet i Weimar, Tyskland, men hoppas få möjligheten inom kort. Under tiden nöjer jag mig med informationen på museets hemsida!

Läs mer om Goethe som samlare här! (Länken är på tyska!) 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...
error: Content is protected !!