Samlade tankar om samlande.

Kungliga samlare

Att kungligheter ofta fått epitetet samlare är kanske inte så lustigt. Med ekonomiska resurser utöver det vanliga, och tid att spendera dem på, har många kungligheter blivit samlare. Främst konst har lockat, men också porslin och arkeologiska föremål hör till favoriterna.

Det brittiska kungahust har en hel sajt tillägnad just de kungliga samlingarna.Samlingarna är i flertalet fall offenliga, dvs vem som helst kan besöka de museer som förvarar de kungliga samlarföremålen.

En svensk sajt om de kungliga samlingarna finns också, om än i mindre detaljrikt omfång.

Gustav VI Adolf var en svensk kung som hade en omvittnat och erkänt intresse för kinesiskt porslin och arkeologi. En följd av kungens intressen var samlande av föremål. En stor del av dessa kan idag beskådas på Medelhavsmuseet i Stockholm; ett museum kungen själv i hög grad bidrog till att förverkliga.

Jag ber att få återkomma med mer om Gustav VI Adolf som samlare i ett senare inlägg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait
error: Content is protected !!