Samlade tankar om samlande.

Försäkringstrassel

Visste ni att det i Sverige inte går att försäkra sina samlarföremål? Ja, dvs det går inte försäkra andra föremål än traditionella antikviteter som möbler och konst. Samlar man däremot på figurer eller filmmemorabilia tar det stopp i entrén till försäkringsbolaget.

Mig veterligt är det bara ett fåtal av de svenska försäkringsbolagen som överhuvud taget försäkrar samlarföremål. Folksam har en sk samlarförsäkring, som dessvärre bara inkluderar frimärken eller mynt. Jag antar att det beror på att dessa två samlarområden är relativt enkla att värdera. Kataloger med listpriser finns tillgängliga.

Jämför man med länder som Storbritannien eller USA ligger vi riktigt illa till. I USA sinns det ett antal bolag som försäkarar allt från filmplanscher till PEZ-behållare. Samlaren har tom sitt ”eget” försäkringsbolag!

Nåja, man kan inte få allt. Dessutom kan samlingar egentligen aldrig mätas i pengar. Men visst vore det en liten tröst om man åtminstone fick tillbaka en del av de investerade pengarna om samlingen på något hemskt sätt gick upp i tomma intet? 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait
error: Content is protected !!