Samlade tankar om samlande.

iTaggit är bra, mycket bra!

iTaggit - The Place for Every Thing

Då och då söker jag Nätet efter bra och nyttiga sajter för oss samlare. Nu senast hamnade jag hos iTaggit, som är en katalogiseringssajt för samlare. Katalogisering låter inte så kul, men blir med tiden en nödvändighet. Jag klarar mig helt enkelt inte utan en databas med uppgifter om mina samlingar. Jag tror knappast någon annan seriös samlare gör det heller.

iTaggit är enkelt (och GRATIS!) att använda. Du kan ladda upp enstaka bilder eller upp till tio bilder av dina samlarföremål. Du väljer därefter en mall att använda för uppgifter om dina föremål. Massor av mallar finns att välja på, och det fina är att de inte är – i brist på bättre ord -förenklade. Du kan fylla i en ofantlig (ett antal A4-sidor!) mängd information om dina föremål! Du kan också länka uppgifter till andra samlare på sajten eller länka text, bilder, videofilmer mm till andra hemsidor eller filer på din hårddisk. På så sätt har du alltid tillgång till kompletterande information från ett och samma ställe. 

En annan fördel med iTaggit är den sociala biten. iTaggit riktar sig till samlare, du umgås alltså med likasinnade. Poängen med sajten är den sociala kategoriseringen (på engelska: folksonomy), dvs att människor sätter etiketter (”taggar”) på sina föremål. Ditt föremål kopplas på så sätt till andras, vilket skapar ett socialt nätverk av stort värde.

Sajten ger dig förutom själva katalogiseringsfunktionen tillgång till en egen blogg. Du kan givetvis också läsa andras. Du har möjlighet att ”ställa ut” dina föremål till allmän beskådan, eller välja att behålla dem privata. Vidare får du ett antal verktyg (sökverktyg, referenslänkar mm) som du kan använda när du efterforskar dina samlingar. Bra, och användbart!

Sammanfattningsvis: en enkel, snygg och mycket innehållsrik sajt för social katalogisering av samlingar. Jag måste ärligt säga att jag är väldigt imponerad. iTaggitt innehåller en mängd funktioner och ger dig som användare möjlighet att i hög grad styra dina val.

Testa själva! Jag vågar nästan lova att ni inte blir besvikna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait