Samlade tankar om samlande.

Nätauktioner för samlare krymper världen

Idag klarar man sig knappt utan tillgång till dator, eller snarare utan tillgång till Internet. Detsamma gäller i än högre grad oss samlare. För Nätet har verkligen medfört en revolution för oss samlare! Inte minst är det ett socialt verktyg, där vi enkelt kan träffa likasinande världen över. Via olika föreningar, forum mm har vi möjligheter att utbyta föremål, erfarenheter och vänskapsband världen över. Ja, världen har verkligen krympt, också för oss samlare.

En krympt värld har också medfört en ökad tillgång på saker att samla. Men – det har också lett till högre priser, eftersom marknaden för ”inhemska” föremål inte längre är begränsad till enstaka nationer, utan har en internationell marknad. En stor del i den framgångssaga nätet blivit för samlare världen över stavas n-ä-t-a-u-k-t-i-o-n-e-r. Auktionsajter som eBay, Tradera och Delcampe har gett oss sökverktyg att snabbt kunna hitta föremål till våra samlingar. Faktum är att nätauktioner i hög grad lever på oss samlare och medvetet riktar sin marknadsföring till samlare.

eBay, den äldsta och absolut största sajten för nätauktioner, grundades redan 1995 och blev ganska omgående en stor succeé. Varje dag byter ca 5 miljoner(!) föremål ägare på sajten. Varje dag fylls sajtens 40.000 kategorier med 4.5 miljoner nya föremål. Varje år omsätts drygt 40 miljarder USD på sajten. Siffrorna är svåra och greppa. Handeln på eBay har också lett till att ett antal hundratusen personer helt eller delvis försörjer sig på att sälja föremål över nätet.

För oss samlare har det medfört en möjlighet att hitta unika föremål på ett snabbt och smidigt sätt. eBay har också gjort det få andra har, nämligen aktivt byggt upp forum mm där man kan leva hela sitt samlande liv. Man träffar vänner, katalogiserar samlingar, chattar och köper/säljer samlarobjekt. Den sociala aspekten är en av främsta anledningarena till att eBay bara fortsatt att locka människor världen över. Över 160 miljoner användare har upptäckt sajtens fördelar, och tusentals har tillkommit när du läser detta inlägg. 

eBay är nu långt ifrån ensamt om att marknadsföra sig mot samlare. Den svenska sajten Tradera (numera dock en del av eBay) har en enorm databas där auktioner pågår oavbrutet. Upplägget är likt amerikanska eBay, men Tradera har en stor fördel gentemot modersajten. Tradera har nämligen betydligt fler svenska föremål. Söker du efter exempelvis svenska böcker, mynt eller frimärken är Tradera att föredra. Dessutom är språket en stor fördel. De flesta känner sig tryggare att sköta betalning, frakt och korrespondens på svenska.

En uppstickare bland nätauktionssajterna är det europeiska Delcampe. Delcampe riktar sig direkt till samlare, och har också enbart kategorier för samlarobjekt av typen frimärken, mynt, antika föremål mm. Utropspriserna ligger något högre än på t ex Tradera eller ebay, men kvaliteten ligger vanligen också något högre.

Alla som ännu inte testat att köpa samlarföremål på Nätet rekommenderas härmed att göra det! (Pedagogiska steg-för-steg-instruktioner för hur det hela går till hittar du på sajternas hemsidor!) Jag köper själv regelbundet på Tradera och ebay, och har hittills aldrig stött på några problem. Risken att bli lurad finns givetvis, så gäller det höga belopp är det bra att tilläggsförsäkra.

Lycka till med utropen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait
error: Content is protected !!