Samlade tankar om samlande.

Megasamlaren

Nordiska museet fortsätter sin jubileumssattsning med den sista utställningen, Megasamlaren. Denna utställning på går till den 13 april, och visar museernas samlande. Tidigare utställningar (Lillsamlaren och Storsamlaren) har handlat om privatpersoners samlande, men nu har turen alltså kommit till de professionella aktörerna.

Vari ligger då skillnaden mellan amatören och den professionella samlaren? Gränsen kan ibland tyckas hårfin, inte minst därför att förmögna privatpersoner tenderar att för eller senare bli profesionella aktörer. Jag tror också att nästan alla samlare när på en dröm om att en dag få öppna ett litet museum. Man söker bekräftelse, men också möjlighet att få nå ut med det intresse man brinner för. Sen kan det röra sig om allt från mynt till gräsklippare…  

Megasamlaren ger också utrymme för den teoribildning som ofta legat till grunden för insamlandet på våra museer. Den senare tidens debatt om återlämnande av föremål till ursprungsbefolkningar är en del i denna diskussion. Än viktigare torde vara att tidens moden ofta påverkat vilka föremål man valt att samla in. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait
error: Content is protected !!