Samlade tankar om samlande.

Bamsesamlarna

 

Bamse – världens starkaste björn – har en helt egen sida för samlare av densamme. Den upptäckten gjorde jag så sent som igår. Kan inte säga att jag är någon större Bamseentusiast själv, men visst är det kul att något så präktigt som Bamse också funnnit vägen till samlarnas hjärtan. För visst finns det många svenskar som blir nostalgiska vid tanken på Bamse? Själv kommer jag ihåg Bamse sedan barnsben. Det är en serie, som i likhet med köttbullar och lingonsylt, etsat sig fast som något typiskt, orubbligt svenskt.

På hemsidan för bamsesamlarna kan du läsa mycket matnyttigt om seriens skapare, Rune Andréasson. Du kan också lära känna någon av de många Bamsesamlare som finns i vårt avlånga land. Sidans yfte är väl i första hand att ge information om Bamse som samlarområde; inte bara serien, utan också annan memorabilia tas upp i det forum man kan besöka.

Sidan är snygg i all sin enkelhet. Inget tillkrånglat, bara nyttiga fakta för oss samlare. Att jag snart upptäckte att det är en ganska stor andel tjejer som samlar på Bamse gör inte saken sämre. Samlarsidor brukar annars alltid bestå av en absolut majoritet killar. Men Bamse tycks alltså locka även tjejer. Kul och trevligt att något samlarområde bortsett från textilier och porslinsfigurer (nu hårddrar jag hemskt, men låt er inte avskräckas av min ton) befolkas också av det täcka könet. 

Enda nackdelen som jag ser det är att de texter som förekommer på sidan håller en ganska låg profil. Inga mera djuplodande analyser av Bamse och hans serievärld. Detta kunde annars ha tillfört något, tror åtminstone jag. För visst finns det mycket att ösa ur då det gäller Bamse. Tänker närmast på den politiska syn som genomsyrar Bamse. En analys av denna satt i perspektiv till seriefigurernas budskap hade jag haft stor behållning av att läsa, även om det inte är direkt kopplat till samlandet. (Jag jämför då med större, internationella portaler som t.ex. Tintinologist.org, där Hergé och hans tankevärld ges ett stort utrymme.)

Sammanfattningsvis dock: ett trevligt och välkommet inslag för alla som samlar på Bamse.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...
error: Content is protected !!