Samlare är inga kufar
Så var det dokumenterat: samlaren är ingen isolerad kuf. Faktum är att han eller hon inte är någon kuf alls, snarare är samlaren en mycket social person.
SOM-institutet har i sin senaste undersökning (Det nya Sverige) bl.a. kartlagt svenska samlare. Undersökningen bygger på svaren från 1707 personer. Av dessa har 304 svarat att de betraktar sig som samlare. Undersökningen är unik, åtminstone vad beträffar vårt land. Aldrig tidigare har en systematisk (och vetenskaplig) undersökning av samlandet gjorts. Liknande undersökningar, som gjorts i USA och Storbritannien, pekar dock åt samma håll.
Åt vilket håll då, frågar den nyfikne läsaren? Fakta får tala i punktform:
– Den genomsnittlige samlaren lägger inte ned särskilt mycket pengar på sitt samlande; de flesta inte mer än 500 kr. Män spenderar som regel mer än kvinnor på sitt samlande.
– Det är lika många kvinnor och män som samlar. Däremot skiljer sig föremålen åt: män föredrar frimärken och mynt, kvinnor porslin och vykort.
– Samlaren kan vara vem som helst. Yrke, utbildningsbakgrund och social status har ingen betydelse, samlaren finns representerad både på industrigolvet och akademien.
– Samlaren är oftast en social person med ett stort kontaktnät. Kontaktnätet används ofta i samlandets tjänst.
Ytterligare synpunkter kommer att publiceras på denna blogg så fort undersökningen släppts. Boken publiceras under sommaren.