Samlade tankar om samlande.

I samlarnas spår

2004 kom en nätt volym av tidskriften Res Publica #65 (”I samlarnas spår”) ut med ett tema om samlande. På 140 sidor finns mycket av intresse för oss samlare. Artiklarna är i de flesta fall översättningar av de kända namnen inom forskningen kring samlande/samlare. Författare som Susan Pearce, engelsk forskare i museologi, finns representerad med en intressant artikel om ”samlandets sociala struktur”.

Walter Benjamins kända essä, ”Ich packe meine Bibliothek aus” finns också översatt. Den fötjänar fler läsare. Essän lär inte minst tilltala alla bibliofiler och boksamlare i vårt avlånga land. Fredrik Sjöberg, en underbar stilist och ”husfilosof”, skriver personligt om sina tankar kring samlandet. Sjöberg var för övrigt sommarpratare för något år sedan. Då kåserade han bl.a. om sitt eget samlande (”flugor”) samt berättade den intressanta historien bakom den – för entomologer – kända uppfinningen Malaisefällan.

Låna tidskriften på biblioteket eller köp den! Den är värd sina läsare!

PS. René Malaises liv var ett enda stort äventyr. Han var inte bara entomolog (därtill en stor insektssamlare) utan hade idéer om praktiskt tagit allt under solen. Tyvärr finns vädligt lite information om denne man på svenska, men för de som behärskar engelska kan ni läsa mer här!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...
error: Content is protected !!